Redningspakken redder ikke Grækenland

Selvom topfolk i EU og den Europæiske Centralbank (ECB) har talt om behovet for at redde Grækenland fra deres egne tåbeligheder, er det i virkeligheden de private investorer, de redder. Det gør de ved et af de mest massive pengetrykkerier, der nogensinde er set i vores del af verden, og resultatet vil være katastrofalt.

Først og fremmest har europæiske regeringer og IMF besluttet sig for at overtage en del af den græske gæld, nu hvor private investorer er blevet nervøse for aldrig at se deres penge igen. Investorerne, der typisk er vores forsikringsselskaber, pensionskasser og investeringsforeninger, har lært af krisen i 2008 og nægter nu at tage mere risiko end de finder rimeligt.

Det har staterne umiddelbart ikke noget problem med, og de har garanteret stadig større beløb for at undgå en græsk statsbankerot. Først var det 45 milliarder euro, så blev det til 100 milliarder, og nu er det græske projekt blevet til en del af en pakke på svimlende 750 milliarder euro, et beløb som almindelige mennesker ikke kan forstå.

Hvis staterne havde de mange penge på kistebunden, og ingen skoler eller hospitaler at bruge dem på, kunne man godt forstå, at de ville sende vores skattepenge til Grækenland. Men EU-staterne har ikke pengene selv, de har i forvejen store statsunderskud, og de kan kun skaffe penge til at redde hinanden ved at låne endnu mere.

Ganske vist siger konventionel visdom, at for at låne noget, må det eksistere i forvejen, men sådan er spillereglerne ikke i eurozonen. Her udstedes penge af ECB, og de har mulighed for at udstede lige så mange, det er nødvendigt, blot de har statsgældsbeviser som sikkerhed. Selvom der er visse begrænsninger, betyder det i praksis at ECB kan opkøbe gæld og forvandle det direkte til penge.

Den naturlige konsekvens af redningspakken er stærkt forøget pengetrykkeri, der på et tidspunkt vil føre til inflation. Det vil ruinere sparere, pensionister og andre, der har svært ved at klare højere priser i det daglige. Inflation går ud over jævne folk og er en fejltagelse, vi ikke har råd til.

Endnu værre er, at staterne ved at låne penge til Grækenland flytter risikoen for statsbankerot fra Grækenland, hvor den egentlig hører hjemme, til de andre lande i eurozonen. Det er egentlig, hvad topfolk har frygtet, men netop redningspakken gør denne risikospredning til virkelighed.

At flytte den græske risiko fra private investorer til de europæiske stater er den værst tænkelige løsning på problemerne. EU har ikke løst krisen, de har udsat den. Her i Danmark siger Grundlovens § 26, at udstedelse af penge er en dansk sag, og det er nu vigtigere end nogensinde at holde fast i dette, så Danmark kan klare sig, mens euro-landene bliver ramt af ødelæggende inflation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *